Onze showroom is momenteel alleen op afspraak open, je kan hier een afspraak of videocall boeken.

December 2, 2019

Wat is de draagkracht van een zwevende wandplank?

Om de draagkracht van een zwevende wandplank te bepalen, zijn een aantal factoren belangrijk. We leggen je uit hoe je de draagkracht van een wandplank berekent.

 Zowel het gewicht van de wandplank zelf , de manier van bevestigen als de sterkte van de muur waar de wandplank op gemonteerd wordt, zijn van invloed op de draagkracht van een wandplank.

Het gewicht van de wandplank zelf is afhankelijk van het soortelijk gewicht van de houtsoort. Van de houtsoorten die wij gebruiken voor onze massief houten wandplanken is het gemiddelde soortelijk gewicht:

Beuken: 720 kg per m3
Eiken: 710 kg per m3
Noten: 750 kg per m3
Iepen: 650 kg per m3 
Essen: 700 kg per m3

Een eiken wandplank van 125 x 25 x 3,5cm bestaat uit 1,25 x 0,25 x 0,035 = 0,0109 m3 eiken, en weegt dus ongeveer 0,0109 x 710 = 7,7 kilo. 

Voor het ophangen van zwevende wandplanken gebruiken wij Triade pennen. Deze pennen kunnen, mits gemonteerd op een stevige muur, elk 15 kilo dragen. Wij gebruiken 1 triade per maximaal 45 a 50cm. In de wandplank van 125cm uit ons voorbeeld zouden we dus 3 triades verwerken. Elke triade kan 15 kilo dragen dus het draagvermogen van de 3 pennen samen is 45 kilo. Er vanuit gaande dat de plank zelf al 7,7 kilo weegt blijft er nog 37,3 kilo aan draagvermogen over. 

Bij wandplanken die in een nis gemonteerd worden is de draagkracht veel hoger, omdat de montage aan de zijkanten veel extra stevigheid geeft. Kan de plank ook aan 1 van de zijkanten op de muur gemonteerd worden dan wordt de draagkracht uit bovenstaand voorbeeld ongeveer verdubbeld. Wordt de plank aan beide zijkanten op de muur gemonteerd dan verdriedubbelt de draagkracht zelfs! 

Natuurlijk is de precieze draagkracht van een wandplank wel afhankelijk van hoe stevig de muur is waarop ‘ie hangt, maar deze berekening kun je ongeveer aanhouden om het draagvermogen van een zwevende wandplank te berekenen. We hopen dat je iets hebt aan de informatie, mocht je toch nog iets meer uitleg willen dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen!

< Terug

April 26, 2021

Je bent weer welkom in de showroom!

Vanaf 28 april is onze showroom weer zonder afspraak open. En groter dan ooit!

Lees verder >

May 7, 2020

Koop een tafel, krijg een krukje

Onze chef werkplaats Steven is aan het krukjes maken geslagen, en dat kan 'ie als de beste. Bestel t/m 15 mei je nieuwe tafel en je krijgt een gratis krukje!

Lees verder >

April 28, 2020

Boek een videocall om jouw project te bespreken

Helaas hebben we de showroom gesloten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar we maken nog steeds jouw meubels op maat in onze werkplaats!

Lees verder >

February 14, 2020

We hebben weer een nieuwe partij Frans notenhout!

Al het hout dat we gebruiken voor onze tafels, wandplanken en kasten kopen we zelf in. Deze week zocht Reinier weer een mooie partij notenhout uit in Frankrijk.

Lees verder >
Houthandel van Steen
Overtoom 516
1054 KL Amsterdam
T 020 612 83 00

Algemene voorwaarden
Terms and conditions