December 2, 2019

Wat is de draagkracht van een zwevende wandplank?

Om de draagkracht van een zwevende wandplank te bepalen, zijn een aantal factoren belangrijk. We leggen je uit hoe je de draagkracht van een wandplank berekent.

 Zowel het gewicht van de wandplank zelf , de manier van bevestigen als de sterkte van de muur waar de wandplank op gemonteerd wordt, zijn van invloed op de draagkracht van een wandplank.

Het gewicht van de wandplank zelf is afhankelijk van het soortelijk gewicht van de houtsoort. Van de houtsoorten die wij gebruiken voor onze massief houten wandplanken is het gemiddelde soortelijk gewicht:

Beuken: 720 kg per m3
Eiken: 710 kg per m3
Noten: 750 kg per m3
Iepen: 650 kg per m3 
Essen: 700 kg per m3

Een eiken wandplank van 125 x 25 x 3,5cm bestaat uit 1,25 x 0,25 x 0,035 = 0,0109 m3 eiken, en weegt dus ongeveer 0,0109 x 710 = 7,7 kilo. 

Voor het ophangen van zwevende wandplanken gebruiken wij Triade pennen. Deze pennen kunnen, mits gemonteerd op een stevige muur, elk 15 kilo dragen. Wij gebruiken 1 triade per maximaal 45 a 50cm. In de wandplank van 125cm uit ons voorbeeld zouden we dus 3 triades verwerken. Elke triade kan 15 kilo dragen dus het draagvermogen van de 3 pennen samen is 45 kilo. Er vanuit gaande dat de plank zelf al 7,7 kilo weegt blijft er nog 37,3 kilo aan draagvermogen over. 

Bij wandplanken die in een nis gemonteerd worden is de draagkracht veel hoger, omdat de montage aan de zijkanten veel extra stevigheid geeft. Kan de plank ook aan 1 van de zijkanten op de muur gemonteerd worden dan wordt de draagkracht uit bovenstaand voorbeeld ongeveer verdubbeld. Wordt de plank aan beide zijkanten op de muur gemonteerd dan verdriedubbelt de draagkracht zelfs! 

Natuurlijk is de precieze draagkracht van een wandplank wel afhankelijk van hoe stevig de muur is waarop ‘ie hangt, maar deze berekening kun je ongeveer aanhouden om het draagvermogen van een zwevende wandplank te berekenen. We hopen dat je iets hebt aan de informatie, mocht je toch nog iets meer uitleg willen dan kun je natuurlijk contact met ons opnemen!

< Terug

February 14, 2020

We hebben weer een nieuwe partij Frans notenhout!

Al het hout dat we gebruiken voor onze tafels, wandplanken en kasten kopen we zelf in. Deze week zocht Reinier weer een mooie partij notenhout uit in Frankrijk.

Lees verder >

January 22, 2020

Hoe combineer je een houten tafel met een houten vloer?

We horen het regelmatig in onze showroom: 'We hebben een houten vloer, wordt een houten tafel dan niet wat te veel van het goede?'

Lees verder >

December 12, 2019

Ontmoet onze houtsoorten!

De houtsoorten die we leveren zijn beuken, eiken, iepen, essen en notenhout. Allemaal mooie, verantwoorde houtsoorten met een eigen karakter.

Lees verder >
Houthandel van Steen
Overtoom 516
1054 KL Amsterdam
T 020 612 83 00

Algemene voorwaarden
Terms and conditions