December 12, 2019

Ontmoet onze houtsoorten!

De houtsoorten die we leveren zijn beuken, eiken, iepen, essen en notenhout. Allemaal mooie, verantwoorde houtsoorten met een eigen karakter.

Beuken

Beuken is het hout van de beuk, een in Europa veel voorkomende boomsoort. Het is, afhankelijk van de precieze herkomst, wit tot licht geelbruin van kleur. De tekening van beuken is wat minder sprekend dan bijvoorbeeld die van eiken of notenhout, en te herkennen aan de kleine, donkere streepjes op het hout.

Als beuken lang op de grond blijft liggen na de kap kan er een schimmel optreden, die ook wel ‘slaap’ wordt genoemd. Slaap zorgt voor een wat vlekkerige tekening en donkere lijnen in het hout, die stiekem eigenlijk heel mooi zijn. Daarom verkopen we ook beuken met slaap erin, het zogenaamde ‘funky beuken’, het geeft het hout een bijzondere, spannende uitstraling.

Eiken

Eiken is de klassieker onder de houtsoorten en onze meest verkochte houtsoort. Ook eikenbomen komen veel voor in Europa. Eiken heeft onbehandeld een lichtbruine kleur, behandeld met naturel olie of lak krijgt het een goudachtige kleur. Maar met eiken kun je eigenlijk alle kanten op, met een kleurolie of beits kunnen we het hout een andere tint geven.

Eiken heeft een mooie, gevlamde tekening en op de zogenaamde ‘kwartiers’ gezaagde delen zijn karakteristieke ‘spiegels’ te zien. Dit zijn als het ware de aders van de boom die voedingsstoffen voor de boom vervoeren. Kwartiers gezaagd hout is hout waarbij de boomstam eerst in de lengte in 4 kwarten wordt gezaagd, en daarna wordt uit elk kwart zó planken gezaagd dat de jaarringen haaks op het oppervlak van de planken staan. Je ziet de jaarringen dan dus als evenwijdige lijnen op de plank, met daartussenin de spiegels.

Essen

Essen groeit voornamelijk in Europa, Azië en Noord-Amerika, maar wij gebruiken natuurlijk de Europese variant. Essen is licht en assig van kleur, soms bijna wit, en het kernhout is grijs-bruin. Dit levert een hele mooie gevlamde tekening op.

Iepen

Europees iepen is een heel mooie, enorm sterke houtsoort met een duidelijke , levendige tekening. Het is lichtbruin van kleur met rood/roze achtige gloed en een warme uitstraling.

Noten

Notenhout is het neusje van de zalm op houtgebied. Het is een van onze favoriete houtsoorten omdat het zo mooi donker is en een prachtige organische tekening heeft. Notenhout is relatief zacht, wat het gemakkelijk te bewerken maakt, maar ook iets vatbaarder voor beschadigingen. Pas dus op met krassen in je notenhouten tafel!

Noten heeft van nature een donkerbruine kleur, die nog beter naar voren komt als het notenhout afgewerkt wordt met olie of lak. Verder is de schorsrand van notenhout vaak mooi grillig. Een top houtsoort voor zwevende wandplanken met schorsrand of een boomstamtafel dus!

Tot zover een korte introductie van onze houtsoorten. Natuurlijk kun je voor vragen over ons massieve hout altijd even contact opnemen, wij vinden niets leuker dan vertellen over hout!

< Terug

December 21, 2022

Nieuw in ons assortiment: Eco-eiken!

Een ECO eiken wandplank is wat rustieker dan een standaard eiken plank, waardoor 'ie beter is voor het klimaat en voor je portemonnee. Lees er hier meer over.

Lees verder >

September 17, 2022

Krukjes, krukjes, krukjes

Kijk wat we doen met resthout!

Lees verder >

August 5, 2022

Vanaf het allereerste idee

Bekijk alle stappen die we nemen om de ideeën van onze klanten om te zetten in de meubelstukken die nu hun huizen sieren.

Lees verder >

June 2, 2021

De leukste wijnwinkel van Amsterdam!

Midden in de Jordaan vind je sinds kort Benelux Wine, een winkel vol met de lekkerste wijnen van de Benelux.

Lees verder >
Houthandel van Steen
Overtoom 516
1054 KL Amsterdam
T 020 612 83 00

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Algemene voorwaarden
Terms and conditions